Bloggare: Riine Anttila

Kulturkarnevalen den 14-17 november i Ekenäs. Den årligen ordnade karnevalen är avsedd för skolungdomar i årskurs 7 till 9 samt studerande i folkhögskolor, gymnasier och yrkesskolor och i svenska språkbadsklasser. Kulturkarnevalens mål är att främja konst och kultur bland unga på svenska och erbjuda möjlighet att prova på olika kulturuttryck. Promotor vill med karnevalen uppmuntra till kontaktskapande över religionsgränserna. Karnevalen arrangeras nu för 17:de gången. Deltagarna logeras i Novias enhet i Ekenäs och i Ekenäs gymnasium.

Under Kulturkarnevalen deltar man i ett labb (verkstad). Det finns flera olika labb att välja mellan. Labben leds av kunniga konstnärer och kulturarbetare. Som extra erbjuds de också olika kulturella kvällsprogram. Karnevalen kulminerar i en karnevalsfest med labb presentationer i form av olika uppvisningar och utställningar. Labbarna kommer att arrangeras bland annat i Ekenäs högstadieskola, Seminarieskolan och i Mikaelskolan.

Själv deltog jag i två labb – dancehall och lockin&popping dans. Labbarna pågick under fredag-lördag. Våran labbledare talade engelska men annars pratade vi naturligtvis svenska under karnevalen. Dans är en ny hobby till mig, men det gjorde labben ännu mera intressant och rolig. Hela karnevalen var bra ordnat och jag har inget dåligt att säga om det. Mera fritid från labben är typ det enda som jag skulle bearbeta med.

Sovplatserna var bra organiserade och maten var gott och fanns tillräckligt och tillräckligt ofta. Vi hann inte bli hungriga och sparade pengar för att behövde inte besöka affären så ofta. Tvättplatser och toaletter fanns också tillräckligt och simhallen var helt nära. Jag vill absolut rekommendera KK till alla ungdomar som vill utmana sina svenska kunskaper och få nya vänner också utifrån din egen region. Min favorit andel var karnevalsfest, alltså diskon på sista kvällen. Alla sjöng och dansade hårt när Dj-labbens deltagare killar spelade musik. Det kändes som vi var en stor familj fast vi var olika ålder från helt olika ställen omkring Finland.  Vi hade en sjukt trevlig kväll och hela resan i Raseborg. Jag vill absolut delta i KK också på följande år!!

IMG-20191217-WA0002

IMG-20191217-WA0004