Bloggajat: 3A (Maistraatintori)

Perjantaina 4.10. Länsi-Pasilan 3A teki retken Espoon Aalto-yliopiston Junior Laboratorioon. Oppilaat tekivät kemiallisia kokeita.

Ensimmäinen koe oli Sokerisateenkaaret. Tarvitsimme koetta varten lämmintä vettä, sokeria, elintarvikevärejä, pipettejä ja mittalaseja. 50 millilitraan vettä sekoitettiin eri määriä sokeria sekä eri elintarvikevärejä. Painavin väriliuoksista meni alimmaksi, seuraavaksi painavin toiseksi alimmaiseksi jne. Lopulta liuokset muodostivat sateenkaaren värit.

Seuraava koe oli Biomuovia mikrossa. Tarvitsimme koetta varten perunajauhoja, vettä, elintarvikevärejä, öljyä, minigrip-pusseja ja mikroaaltouunin. Ensimmäiseksi pussiin laitettiin perunajauhoja ja vettä. Halutessaan sai lisätä elintarvikeväriä. Lisäksi lopuksi laitettiin myös öljyä. Pussia piti heilutella ja pussin suu suljettiin lähes kokonaan. Tärkeää oli kuitenkin jättää pieni aukko, jotta pussi ei räjähtäisi mikrossa. Pussi laitettiin mikroon ja sitä pidettiin siellä noin minuutti. Lämmityksen jälkeen biomuovin piti antaa jäähtyä vähän aikaa ja sen jälkeen se irrotettiin pussista. Biomuovi kovettuu parissa päivässä.

Opimme retkellä paljon uusia asioita. Oli hauskaa tehdä kemiallisia kokeita, joita emme olisi ehkä itse osanneet ilman apua tehdä.