Vuonna 1999 UNESCO eli Yhdistyneiden kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö päätti aloittaa kansainvälinen äidinkielen päivän juhlistamista joka vuoden helmikuun 21. päivä (International Mother Language Day). UNESCO:n tarkoituksena teemapäivänä on juhlistaa maailman kielellistä monimuotoisuutta ja monikielistä opetusta.

YK on julistanut vuoden 2019 kansainväliseksi alkuperäiskielien vuodeksi. Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Jotkut sanovat myös, että baskit, Krimin tataarit, nenetsit, samojedit, komit ja paljon muuta ovat myös Euroopan alkuperäiskansoja. Pasilan peruskoulussa voi opiskella elokuusta 2018 alkaen saamenkielisellä luokalla esikouluikäisestä alkaen. Saamen luokan opiskelijat opiskelevat puolet opinnoistaan saameksi ja puolet suomeksi. Pasilan peruskoulussa juhlittiin Saame-viikkoa helmikuussa tänä vuonna.

Maailmassa puhutaan noin 6 000 eri kieltä, joidenkin arvioiden mukaan jopa 9 000 kieltä. Pasilan peruskoulussa puhutaan noin yli 40 kieltä.

Puhujamääriltään suurempia kieliä olivat vuonna 2018 mandariinikiina, espanja, englanti, arabia ja hindi. Eräiden arvioiden mukaan maailmasta katoaa yksi kieli joka toinen viikko.

Suomen virallisia kieliä ovat suomi ja ruotsi. Saamen kielet (koltan-, inarin- ja pohjoissaame) ovat alkuperäiskansan kieliä, Suomen romanikieli, suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli sekä karjalan kieli ovat autoktonisia eli maassa kauan käytettyjä kieliä. Lisäksi Suomessa puhutaan myös monia muita kieliä. Suomen kolmanneksi suurin joukko on venäjää äidinkielenään puhuvat.

Ennen hiihtolomaa koulussa tehtiin kielivisa. Kielivisassa testattiin, kuinka hyvin opiskelijat tuntevat vieraita kieliä. Parhaat pisteet saaneet opiskelijat ovat yhdeksännellä luokalla. Kyselyssä kysyttiin suomen , ruotsin, englannin sekä Aasian että Euroopan kielistä.

Englannin kielen osiossa kysyttiin mitä sana “abstruse” tarkoittaa. Abstruse tarkoittaa vaikeaselkoinen suomeksi. Tulos oli yllättävä, että 29 oppilasta ovat saaneet sen oikein. En tiedäkään ennen, mitä tuo sana tarkoitti.  

Kielivisassa kysyttiin myös suomen kielestä. Melkein kaikki ovat saaneet oikein, että suomen kielessä on 15 sijamuotoa ja se kuuluu uralilaisen kielikuntaan.

Kielivisassa myös kysyttiin, mikä on maailman puhutuin kieli. Tässä kysymyksessä oppilaat ovat ehkä hämmentäneet kumpi se on: kiina vai englanti. Melkein kaikki vastasivat, että se on englanti. Se on totta, että englantia puhutaan ympäri maailmaa. Internet, tutkimukset, laulut, elokuvat ovat pääosin englanniksi. Mutta yli 1 miljardi ihmisiä puhuvat kiinaa äidinkielenään ja tuhansia puhuvat sitä toisena kielenä. Siksi kiina on maailman puhutuin kieli.

 

Mainokset