Kotitalouden valinnaiskurssilla ”Leivonnan peruskurssi”  leivottiin kesäkurpitsapiirakkaa ja porkkanakakkua. Nämä herkut olivat myynnissä syysmarkkinapäivänä. Alta löydät kesäkurpitsapiirakan, porkkanakakun ja kesäkurpitsacurdin reseptit.

Kesäkurpitsapiirakka

Pohja

* 100 g laktoositonta leivontamargariinia tai voita

* 2½ dl hiivaleipävehnäjauhoja

* 2 rkl kylmää vettä

1. Nypi jauhot ja viileä margariini tai voi murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon vesi. Painele taikina halkaisijaltaan noin 27 cm:n piirasvuokaan.

2. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Täyte

* 400 g kesäkurpitsaa

* 3 valkosipulinkynttä

* 2 rkl rypsiöljyä

* 250 g maitorahkaa

* 2 dl ruokakermaa

* 3 kananmunaa

* 2 dl Emmental-juustoraastetta

* 2 tl yrttisekoitusta

* 1½ tl yrttisuolaa

* ½ tl mustapippurirouhetta

1. Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa (koosta riippuen kahteen tai neljään osaan) ja leikkaa reilun sentin paksuisia viipaleita.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

3. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota kesäkurpitsa-valkosipuliseosta, kunnes kosteus on haihtunut. Ota pannu levyltä.

4. Sekoita keskenään täytteen muut ainekset ja lisää lopuksi joukkoon kesäkurpitsa-valkosipuliseos.

5. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta.

6. Nosta vuoka 200-asteisen uunin alaosaan ja paista 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piiraan pinta saanut väriä.

Porkkanakakku Cafe Gamla Stanin tapaan

* 1 ½ dl öljyä

* 3 dl porkkanaraastetta

* 2 dl sokeria

* 3 dl vehnäjauhoja

* 1 tl ruokasoodaa

* 1 ½ tl leivinjauhetta

* 2 tl vaniljasokeria

* 2 tl kanelia

* ½ tl jauhettua muskottia

* ¼ tl suolaa

* 3 kananmunaa

KUORRUTE:

* 75g sulatettua ja jäähdytettyä margariinia tai voita

* 100g maustamatonta tuorejuustoa

* 2 tl vaniljasokeria

* noin 2 dl tomusokeria

* 1 tl sitruunamehua

1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja voitele ja korppujauhota vuoka.

2. Sekoita kakkupohjan kuivat aineet keskenään ja lisää ne sitten öljyn ja porkkana raasteen joukkoon. Sekoita kananmunat joukkoon.

3. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 40-45min. Kokeile kakun kypsyyttä.

4. Anna kakun jäähtyä ja valmista sillä aikaa kuorrute. Sulata ja jäähdytä rasva ja lisää sitten muut aineet rasvan joukkoon. Vatkaa voimakkaasti, jotta kuorrute kuohkeutuu.

5. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele kakku ja laita viileään.

Kesäkurpitsacurd

* 500 g kesäkurpitsaa

* 2 rkl vettä

* 1 sitruuna

* 1 – 1 ½ dl sokeria

* 75 g voita

* 2 kananmunaa

1. Pese ja pilko kesäkurpitsat pieniksi. Keitä niitä vedessä 5 minuuttia kunnes pehmenevät.

2. Lisää pestyn (mielellään luomu-)sitruunan raastattu kuori ja mehu. Soseuta ainekset sauvasekoittimella. Lisää sokeri ja voi kattilaan, kuumenna kunnes voi sulaa.

3. Nosta kattila liedeltä ja vatkaa munat yksitellen joukkoon.

4. Siirrä kattila takaisin liedelle ja keitä noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee.

5. Purkita tahna puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje kannet heti. Anna jäähtyä ja säilytä kylmässä.

Curd sopii paahtoleivälle. Kokeile myös esimerkiksi kakkujen täytteeksi.

Advertisements